"POWIEDZ MI, CO JESZ, A POWIEM CI KIM JESTES”
Anthelme Brillat-Savarin
W Pytlówce oferujemy dwa posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacje (obiad o późniejszej porze). Staramy się, aby nasza kuchnia oparta była w jak największej części na produktach pochodzących z własnego gospodarstwa. Mleko, z którego robimy śmietanę i biały ser, pochodzi od zaprzyjaźnionych sąsiadów. Smak świeżych jaj, mleka prosto od krowy, twarogu czy przetworów sporządzonych z własnych owoców i warzyw, z pewnością na długo pozostanie w Państwa pamięci. Po wcześniejszym uzgodnieniu przygotowujemy dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
Powyżej mogą Państwo zobaczyć zdjęcia jadalni w której serwujemy śniadania i obiadokolacje. Od maja 2010 roku nasze gospodarstwo należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. W związku z tym urozmaicamy nasze menu potrawami regionalnymi. Już teraz mogą Państwo spróbować zalewajki świętokrzyskiej, zupy dyniowej,prazoków, męcybuł i napoju z kwiatów czarnego bzu. Mamy nadzieje, że zarówno nam, jak i Państwu te "stare"przepisy przypadną do gustu.
Nasze gospodarstwo należy do:
Sieci Dziedzictwa Kulinarnego - Świętokrzyskie
Szlaku kulinarnego - Świętokrzyska Kuźnia Smaków
Zapraszamy do lektury poniższego tekstu, opisującego najbardziej rozpowszechnione tradycyjne potrawy (jesteśmy je w stanie dla Państwa przygotować, ale tylko po wcześniejszym uzgodnieniu i w porozumieniu z innymi gośćmi).
Kuchnia świętokrzyska
Region świętokrzyski, ze względu na przeludnienie i słabe gleby, nigdy nie był regionem bogatym, co oczywiście miało wielki wpływ na kuchnię regionalną. Dawne potrawy to przede wszystkim kapusta i jako, że na piaszczystych ziemiach, tylko one dobrze rosły, ziemniaki. Dania codzienne różniły się od odświętnych tylko omastą zrobioną z boczku lub częściej ze słoniny. Najbardziej popularna na kielecczyźnie była i jest zupa z żurem, nazywana zalewajką. Jej nazwa pochodzi od sposobu gotowania potrawy, bowiem, według dawnych receptur, ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, z których nie odlewa się wody, zalewało się barszczem. W odróżnieniu od innych żurków nie dodawało się śmietany, kiełbasy ani jajek, ewentualnie cebulę lub grzyby i skwarki ze słoniny.
Inną zupą, także bardzo popularną w tym regionie, był barszcz biały z kiszonej kapusty podawany na śniadanie wielkanocne. Na wywarze z uprzednio gotowanej wędzonki, gotowało się kiszoną kapustę, pod koniec dodając śmietanę, chrzan oraz jajka i kiełbasę. Na zwykły, najczęściej jednodaniowy obiad, gospodynie z Kielecczyzny często gotowały potrawę zwaną parzybrodą lub pazibrodą, którą stanowiły ugotowane ziemniaki, wymieszane z ugotowaną kiszoną lub słodką kapustą i skwarkami ze słoniny.
Inną codzienną potrawą były tak zwane goły, albo gały – kluski o średnicy ok.4 cm, przygotowane ze startych surowych ziemniaków z których odlewa się sok, z kilkoma surowymi jajkami. Po ugotowaniu w osolonej wodzie, podawano je ze skwarkami lub mlekiem. Na stole często pojawiały się ziemniaki z zsiadłym mlekiem, a czasem robiono z nich tak zwaną pyrkę. Na patelni przysmażało się ziemniaki wymieszane z mąką i z mlekiem, a później omaszczało skwarkami ze słoniny.
Daniem opartym na ciekawym połączeniu, typowym chyba tylko dla regionu świętokrzyskiego, jest zupa owocowa najczęściej jabłkowa, śliwkowa, jagodowa lub wiśniowa ze śmietaną, którą podaje się z ziemniakami – osobno na talerzyku. Jest to naprawdę ciekawe i zaskakująco smaczne danie. Gotowano także zupę jarzynową tak zwaną zacierkę, bez śmietany lecz z drobnymi kluseczkami, które gospodyni urywała z bryły ciasta, skręcała w małe kuleczki i wrzucała bezpośrednio do gotującej się zupy.
Artykuł pochodzi ze strony ciastanastol.home.pl
Poniżej przedstawiamy aktualną listę produktów tradycyjnych oznaczonych w wydziale Oznaczeń Geograficznych MRiRW.
Pogrubioną czcionką oznaczono rzeczy dostępne w okolicy.
Burocorz Bogoryjski
Chleb bodzentyński
Chleb iwański
Chleb wiejski konecki
Chmielnicka gęś pieczona
Czerkieska mąka orkiszowa
Dzionie rakowskie
Fałkowski miód wielokwiatowy
Farsz z kaszy gryczanej
Fasola korczyńska
Fitka kazimierska
Gryska z Bliżyna
Jabłka sandomierskie
Jędrzejowski twarożek śmietankowy
Kamcia moskorzewska nalewka miętowa
Karp królewski z Rudy Malenieckiej
Karp małyszyński
Karp z Oksy
Karp z Wójczy
Kasza jaglana gierczycka
Kiełbasa biała parzona z Wąchocka
Kiełbasa łosieńska
Kiełbasa radoszycka
Kiełbasa swojska wąchocka hycowana
Kiełbasa swojska z Kunowa
Konfitury z jarzębiny
Krówka opatowska
Kugiel z Czermna
Kwas burakowy po wzdolsku
Masło Chmielnickie
Masło jędrzejowskie
Opatkowickie wino chlebowe
Pasztetowa Radoszycka
Piernik z żytniej mąki
Pińczowski olej z lnicy
Placek spod kamienia
Polędwica tradycyjna z Wąchocka
Polędwiczki świąteczne Prokopa
Prazoki
Rakowski ziemniak pieczony
Rytwiański karp
Salceson cwaniak z Łosienia
Salceson kurozwęcki
Salceson ozorkowy wiejski
Sandomierski olej rzepakowy
Ser jabłeczny
Słupiański siekaniec dworski
Sok z czarnej jagody z lipowskich lasów
Susz owocowy dębniacki
Świętokrzyski miód spadziowy
Szczodroki
Szynka sznurowana wąchocka
Truskawka bielińska
Truskawka buska faworytka
Udziec Dworski z Kunowa
Wiśnia sokowa nadwiślanka
Wólecka chałka pleciona
Zalewajka śwętokrzyska